loader
banner

Громадська організація «Школа політичної аналітики – ПОЛІС» з 22 липня 2024 до 21 січня 2025 буде реалізовувати проєкт “Розробка методології (само)оцінки готовності громад до (ре)інтеграції ветеранів/ветеранок та членів їх родин” (2024/07/032/VET) за сприяння Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні за фінансової підтримки Уряду Нідерландів та співфінансування Європейського Союзу, наданого в межах проєкту «EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні».

Метою проєкту є розробка методології (само)оцінки готовності громад до (ре)інтеграції ветеранів/ветеранок та членів їх родин, яку зможуть використовувати органи місцевого самоврядування, громадські організації, що працюють з ветеранами, та ветеранські спільноти для проведення оцінки та моніторингу громади та сприяти змінам.

Очікувані результати:

  • розробити методичні рекомендації щодо впровадження методології оцінювання готовності громад до (ре)інтеграції ветеранів/ветеранок та членів їх родин;
    провести у 18 громадах оцінювання їх готовності до (ре)інтеграції ветеранів/ветеранок та членів їх родин;
  • на основі методології розробити технічне завдання для цифровізації платформи оцінювання готовності громади;
  • рекомендації методології до програм, стратегій розвитку або рекомендації по підтримці ветеранів/ветеранок та членів їх родин у громадах.

Основні активності в межах проєкту:

  • організація та проведення шести фокус-груп з експертами з економічної (ре)інтеграції; психосоціальної підтримки; соціальної (ре)інтеграції; надання якісних правових послуг, громадської безпеки та управління кризами; доступності і якості медичних послуг; проактивності, соціальної згуртованості та партисипації у трьох областях України;
    розробка методології оцінювання готовності громад до (ре)інтеграції ветеранів/ветеранок та членів їх родин;
  • апробація методики у 18 громадах міського, сільського, селищного рівня;
  • рецензування методології експертами за кожним з напрямків фокус-груп;
  • проведення обговорення методології та впровадження пілоту у громадах.

Прямі вигодоотримувачі.

  • Представники місцевого самоврядування громад. Запровадження методики дозволить врахувати слабкі сторони громад та кращі практики інших громад, допомогти (ре)інтегрувати ветеранів/-ок, покращити якість надання послуг, інфраструктури, добробуту громади.
  • Представники керівного складу закладів охорони здоров’я, надавачів адміністративних, соціальних, правових послуг та ін. для оцінки якості надання їхніх послуг та порівняння з іншими громадами для отримання кращих практик.
  • Представники ветеранської спільноти, члени родин ветеранів для розуміння готовності їх громад до (ре)інтеграції ветеранів.
  • Цільові групи отримають методологію оцінки та порівняння громад, результати періодичних моніторингів для вдосконалення якості надання послуг, врахування ризиків та кращих практик між громадами.
  • Надавачі послуг зможуть оцінити власні спроможності та скористатись досвідом інших громад для якісного надання послуг ветеранам та їх сім’ям.

Непрямі вигодоотримувачі.

  • Представники громадських організацій, зокрема ветеранських. Отримають інформацію про напрями змін, які потребують громади, для активності та впливу на публічний сектор.
    Населення громад (охоплені інфораційною кампанією). Успішні результати врахування методики, зміни в якості надання послуг, інфраструктури вплинуть на усіх жителів громад. Успішна (ре)інтеграція ветеранів/ветеранок вплине на безпечну взаємодію усіх членів суспільства.
  • Представники Міністерства у справах ветеранів України, Міністерства інфраструктури України щодо аналізу й моніторингу громад.

Ініціативу «Розробка методології (само)оцінки готовності громад до (ре)інтеграції ветеранів/ветеранок та членів їх родин» впроваджує Громадська організація «Школа політичної аналітики – ПОЛІС» за сприяння Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні за фінансової підтримки Уряду Нідерландів та співфінансування Європейського Союзу, наданого в межах проєкту «EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні».

Фото: depositphotos